Tips bij verblijf

La Douce France……………

Hier enige tips om het verblijf op Granies aangenamer en eenvoudiger te maken.

Dichtsbijzijnde winkeltje is in la Caunette (4 km); ideaal voor ontbijtinkopen als vers brood, eieren, kaas, vleeswaren, melk, sap e.d. Gevestigd in het postkantoor op het dorpsplein (schuin tegenover het cafe).

Minerve is een prachtig oud plaatsje met een rijke geschiedenis. Helaas hebben meer mensen dit ontdekt en is het vrij toeristisch. Het is mogelijk om Minerve heen te lopen over een klein pad langs de rivier… de moeite waard. Tevens heel apart: de Pont Naturel – een natuurlijke brug. Mooie autorit boven Minerve – in de bergen –  te maken.

Eerste plaats van enige betekenis is Olonzac (12 km); hier vindt u supermarkten, arts, apotheek, bureau de tabac (sigarenzaak) etc. Tevens leuk en levendig terras (Cafe de la Poste). Goed (en zeer redelijk geprijsd) restaurant in een straatje naast bureau de tabac; hier serveert men ook werkelijk uitstekende pizza’s voor de meer bescheiden trek. Markt op dinsdagochtend.

Filmpje Olonzac

Bize-Minervois (15 km) is een van de leukste plaatsjes in de omgeving. Het wordt doorkruist door de rivier de Cesse en is reuze gezellig, gemoedelijk en rustig. Prettig terras. Kinderen kunnen zwemmen in de Cesse. Diverse restaurants die frequent van eigenaar schijnen te wisselen (daarom geen kwaliteitsoordeel). Leuke kleine straatjes.

Ook leuke plaats van enige omvang is St. Chinian (30 km). Mooie bergrit er naartoe. Meerdere goede restaurants… Topper is La Caleche, waar je voor een redelijk bedrag uitstekend eet; absolute aanrader is de vissoep. Op zondagochtend is er een gezellige markt, waarna men massaal naar het cafe trekt (tegenover de markt). Op deze markt wordt paella bereid in een enorme pan… erg lekker.

De eerste echte stad in de buurt is Narbonne (30 km). Een zalige typisch Zuideuropese stad, doorkruist door het Canal du Midi (dat is tevens hartje centrum). Beroemd is de kathedraal, die ook zeker een bezoek waard is. Rond de kathedraal diverse gezellige kleine winkelstraatjes. Diverse betaalbare eetgelegenheden, vooral leuk voor de lunch vanwege de lokale drukte. Ook leuk: les Halles, de overdekte markt van Narbonne, elke ochtend geopend. Alles wat in Narbonne de moeite waard is bevindt zich bij de rivier. Tussen de middag overigens gratis parkeren.

Carcassonne (60 km) is een (bekende) grote oude vestingstad (La Cite). Leuk om te zien, maar erg toeristisch. Leuke activiteit voor dag met slecht weer.

St. Pons (30 km). Aardig stadje in de bergen. Rit ernaar toe is prachtig.

Water

Zwemmen kunt u in de beek de Cesse (10 km), het grote recreatiemeer  Lac de Juarres (14 km) of in de Middelandse Zee (45 km). Op het historische Canal du Midi is het mogelijk heel leuk en mooi te varen en daar kunt u ook boten huren. Ook aan zee is het huren van boten natuurlijk mogelijk.