Muscat Saint Jean van Minervois (AOC sinds 1949)

Saint Jean de Minervois is een dorp in Herault, en bevindt zich tegen de uitlopers van de Montagne Noir. Het is een zeer heuvelachtig landschap met als achtergrond de Garrigue (is een vegetatievorm die vooral bestaat uit grassen en lage planten). Het is rijk aan groene eiken en aromatische en geneeskrachtige planten. De wijngaarden liggen op een plateau op een hoogte van meer dan 200 meter. Het Middellandse – Zeeklimaat wordt tegengehouden door de hoogte.

Het is in dit dorre landschap en het zijn ondiepe bodems waar het kalksteen zich mengt met rode klei, daar waar de cepage Muscat petit grains zich ontwikkelt.

Deze versterkte (alcohol minimaal 15%) zoete wijnen hebben een rijk bloemig parfum met in de geur en smaak honing en zoet fruit als druiven, geconfijte sinaasappel en perzik. Deze zoete wijn is een Vin Doux Naturel. Dat betekent dat de gisting van de wijn met alcohol gestopt wordt voordat alle suikers zijn omgezet. Hierdoor behoudt de wijn zijn natuurlijke restsuikers en dat geeft de wijn zijn rijke zoetheid.

De beste muscat koopt (en proeft) u bij Domaine Michel Sige in Saint Jean de Minervois. http://muscatsige.free.fr/