Minervois

FR 4285 ha. groot wijnbouwgebied in de Midi. Ligt in het noorden van Corbières en in de Languedoc, met als natuurlijke grens de vallei d’Aude. Vanuit deze vallei loopt het terrein in noordelijke richting trapsgewijs omhoog, de uitlopers van Montagne Noire in. Het hoogteverschil tussen de hoogste districtsheuvels en de valleivloer varieert van 560 meter in het oosten tot ruim 800 meter in het westen.

De bodem van de Minervois is gevarieerd van aard. In de vlakte treft men de vruchtbaarste, kleihoudende gronden aan, dikwijls met grote ronde keien bezaaid. Hoger in de heuvels komen vooral kiezel en kalk voor, met af en toe ook leisteen. Beide gronden leveren goede wijn. Veel zon en regelmatig regen.

Het hart van de streek is nog altijd Minerve. Dit oude dorp ontleent zijn naam aan de Keltische uitdrukking "men erba", hetgeen beboste rots betekent. Minerve ligt gelijk een adelaarsnest hoog op een smalle rotsrichel, op het punt waar de rivieren Cesse en Briant samenvloeien. Minerve is één van de 161 gemeenten, die Minervois wijnen kunnen produceren. Van deze dorpen liggen er 45 in het departement Aude en 16 in Hérault
De menselijke sporen gaan heel ver terug. Lang voor onze tijdrekening leefde hier de holenmens. Met de komst van de Romeinen gaat de hele streek zich interesseren aan de wijnbouw. De eerste aanplantingen gebeuren in de vlaktes. De Haut Minervois zal pas later tot ontwikkeling komen, onder invloed van de monniken. De Minervois heeft het geweld van Simon de Montfort en de katharenkruistocht aan den lijve ondervonden. Minerve was een katharencentrum en het beleg van de stad is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Tijdens de economische expansie van de 18e eeuw, draagt vooral het Canal du Midi zijn steentje bij. Het kanaal werd gebouwd door Pierre Paul Riquet en is nu door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De wijnbouwers van de Minervois streven sinds de jaren 50 een politiek van kwaliteit na en zagen hun inspanningen bekroond door het verkrijgen van een AOC in 1985.

Het AOC decreet voor de Minervois wijnen dateert van 1985. 61 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen voor de rode en rosé wijnen en 11% voor de witte wijnen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren. Het decreet erkent de AOC erkenning voor zowel rode, rosé als witte wijnen.
Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan: syrah, mourvèdre, grenache lladoner pelut, carignan, cinsault, piquepoul, terret en aspiran.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn grenache blanc, bourboulenc, marsanne, roussanne, macabeu en rolle. Als secundaire rassen zijn ook picpoul, clairette en terret blanc toegestaan.
Het centrum van de streek omvat de steenachtige terrassen van Argent Double, de Balcon de l’Aude met hun bruine mergel en de grote wijnbouwgemeente Laure. Hiertoe behoort ook het heuvelgebied Petite Causse met de beroemde wijnstad La Livinière
Samen met de vijf buurgemeenten Siran, Fauzan, Azillanet, Félines Minervois en Cesseras werd La Livinière in 1999 de eerste officieel erkende cru van de Minervois. De wetgever heeft bepaald dat de cru de Minervois uitsluitend rode druiven mag bevatten met de restrictie van 45 hl/ha. Toegestane druivenrassen zijn syrah, grenache, carignan, cinsault, mourvèdre en picpoul
Er wordt ook witte wijn gemaakt, van grenache blanc, bourboulenc en marsanne
 

Een van de best wijnhuizen van de Minervois Cahteau Coupe Roses in La Caunette.  http://www.coupe-roses.com/en/bienvenue.html

 

Chateau Coupe Roses

Chateau Coupe Roses is a long established domaine located in La Caunette, high on the cliffs in the more north-easterly part of the Minervois appellation. It has been in the hands of the de Calvez family since 1614, but Françoise de Calvez and her husband, Pascal Frissant, have only been in control since 1987. Together they have revitalised the estate, with a doubling of vineyard area, a new cellar and a move away from the dreaded en vrac to an almost entirely bottled production.

There are no shortage of different cuvées produced, including red and white Minervois. The red cuvées are of the most interest, and these include Les Plots, a typical Mediterranean blend of Syrah, Grenache and Carignan, Cuvée Orience which is Syrah, Cuvée Prestige which is Grenache and Cuvée Granaxa which is also predominantly Grenache. There is also a Minervois rosé Bastides de Coupe Roses, as well as late harvest wines and a selection of vin de pays. (14/6/04)

Contact details:
Address: 34210 La Caunette
Telephone: +33 (0) 4 68 91 21 95
Fax: +33 (0) 4 68 91 11 73

 

Een goed en erg prettig huis is Domaine Le Pech d’Andre, waar u de kelders kunt bekijken en kunt proeven:

 

Wijnboerderij Château Le Pech-d’André

Foto : Wijnboerderij Château Le Pech-d'André
 
 

 
Eigenaar : Mireille Remaury
 

34210 Azillanet
Hérault  Languedoc-Roussillon, Frankrijk

 

Tel :  +33(0)4 68 91 22 66

 

Meer informatie over wijnen uit de Minervois vindt u op: http://www.vinogusto.com/nl/wijnen/frankrijk/languedoc-roussillon/languedoc/minervois