Limoux

Historisch gezien is Limoux erg interessant. Niet in de Champagnestreek, maar in de Aude werd namelijk de eerste mousserende wijn geproduceerd. In 1531, meer dan een eeuw vóór de Champagne, ontdekte men in Limoux het procédé voor het maken van een belletjeswijn.

Het procédé van de mousse is in het kleine dorpje St. Hilaire onder Limoux uitgevonden in 1531. Dom Perignon, de priester die bekend staat als uitvinder van de ‘mooie belletjes’, heeft de Blanquette de Limoux daar gedronken tijdens een bedevaart naar Saint Jacques de Compostelle en het recept meegenomen naar de Champagnestreek. Champagne is zo bekend geworden omdat het zo dicht bij Parijs ligt. Een paar jaren geleden is deze brut op de tweede plaats geëindigd bij een grote proeverij met vele bekende Champagnes.
 

Limoux kent maar liefst vijf AOC appellaties. We hebben Le crémant de Limoux, La Blanquette de Limoux, La Blanquette méthode Ancestrale, sinds 1993 de AOC Limoux voor de stille, witte wijnen en tenslotte werd in 2003 de AOC Limoux rouge toegekend.

De AOC Limoux is gelegen in het departement Aude en in de gelijknamige vallei. Het gebied is genoemd naar de centraal gelegen stad Limoux. De streek omvat 42 gemeenten en wordt ingedeeld in vier deelregio’s: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée.

Al in het begin van onze tijdrekening was Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, vol lof over de witte wijnen van Limoux. In die tijd waren het stille wijnen. In de 7e eeuw stichtten de benedictijnen een abdij in Saint Hilaire. Het was daar dat een monnik in 1531 ontdekte hoe een mousserende wijn kon gemaakt worden. De eerste ‘brut’ ter wereld was geboren. Sindsdien hebben mousserende wijnen een feestelijke bijklank gekregen.

In 1938 werden de AOC’s voor de Blanquette de Limoux en Blanquette Méthode Ancestral toegekend, in 1990 deze voor de Crémant de Limoux, in 1993 de AOC Limoux Blanc en 2003 de AOC Limoux rouge. 42 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen voor de stille wijnen en 10% voor de mousserende wijnen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.

Het decreet erkent volgende appellaties: 
 

 • AOC Blanquette de Limoux
  Deze mousserende wijn moet bestaan uit de rassen mauzac (90%), chenin en chardonnay. De tweede gisting volgens de klassieke methode moet tenminste negen maanden duren.
 • AOC Blanquette Méthode Ancestral
  Deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens een methode uit 1531. Hiervoor mag enkel het ras mauzac (ter plaatse blanquette genoemd) worden gebruikt. Er vindt bij deze methode een eerste gisting ‘en cuve’ plaats, die wordt gestopt door een koudebehandeling en filtratie op een moment dat er een restsuikergehalte van 70 gram per liter is bereikt. Daarna vindt een gisting plaats op de fles.
 • AOC Crémant de Limoux
  Deze mousserende wijn moet bestaan uit de rassen mauzac (maximum 70%), chenin en chardonnay (geen van de 2 rassen mag meer dan 20% bijdragen). Sedert 2003 mag ook het ras pinot noir voor maximum 10% toegevoegd worden. Hierbij moet de tweede gisting twaalf maanden duren waarna wordt herkurkt.
 • AOC Limoux Blanc
  Dit is een droge, stille wijn waarbij alle toegestane druivenrassen, mauzac (minstens 20%), chardonnay en chenin mogen gebruikt worden. Direct na de oogst worden de druiven geperst en daarna vergist op eiken vaten (sur lie). De wijn moet minimaal tot mei na de oogst opgelegd worden.
 • AOC Limoux Rouge
  De oogst dient manueel te gebeuren en de opbrengst mag maximaal 48 hectoliter per hectare bedragen. Rode Limoux zal voor minstens 50% moeten bestaan uit merlot. Cot, syrah, grenache en carignan moeten samen minimaal 30% van de assemblage uitmaken, met de aantekening dat er voor de carignan een maximum is vastgesteld van 10% en dat deze druif na 2010 niet meer is toegestaan. Cabernet franc en cabernet sauvignon zijn toegestaan maar niet verplicht. Ze mogen tot maximaal 20% deel uitmaken van de assemblage. Om recht te hebben op de appellation moet de wijn zijn samengesteld uit minstens drie van de ingeschreven druivenrassen met inachtneming van de geldende minima.

De mousserende wijnen hebben fijne en elegante belletjes. De Blanquette de Limoux geurt naar meidoorn, acaciabloemen en groen appels. Het zuiderse boeket van de blanquette méthode ancestrale vertoont toetsen van abrikoos, acacia, meidoorn en bloemen van perzik of appel. De Crémant de Limoux geurt naar perzik en abrikoos. De witte Limoux heeft een frisse structuur met een licht aroma van vanille.

Een natuurlijke bescherming die de drie AOC zones omringt, beperkt de maritieme invloeden en zorgt voor een overgangsklimaat tussen Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. De zuidelijke hellingen, die voorbehouden zijn aan de AOC, bestaan uit een combinatie van kalkhoudende leemgrond en een kiezellaag.

Meer informatie over de Blanquettes uit Limoux vindt u op: http://www.limoux-aoc.com/