Fitou

Fitou, de oudste AOC van de Languedoc, ligt in het departement Aude, ten zuiden en ten zuidwesten van de stad Narbonne en is ingebed in het zuidelijke gedeelte van Corbières. De wijnen uit Fitou worden wel beschouwd als superieure Corbières wijnen. Het Massif des Corbières met forse hellingen, valleien en kalkplateaus ligt er middenin. Het gebied wordt ingedeeld in twee zones: het maritieme deel aan zee ten noordwesten van het Étang de Leucate, en het hoger gelegen gedeelte (de Haut Fitou) in het binnenland.

Rijpe en evenwichtige wijnen met complexe en rijke aroma’s: rood fruit (braambessen, frambozen), peper, rijp fruit, gedroogde pruimen, geroosterde amandelen, leder, garrigue. In principe kent men twee typen van vinificatie. Ten eerste heb je de macération van niet gekneusde druiven. Deze methode wordt zeer frequent toegepast en levert soepele, fruitige en fraai gekleurde wijnen. Vervolgens heb je de traditionele methode waarbij de druiven worden ontsteelt en vervolgens worden vergist gedurende 8 tot 10 dagen bij 25°C. Daarna wordt de wijn meestal opgelegd op eiken vaten en soms op foeders.
Mediterraan klimaat, met aan de kust een vrij zwakke regenval die gedeeltelijk gecompenseerd wordt door de vochtigheid van de lucht. Het achterland, van de zee afgescheiden door een rotsbarrière, is droger.

Kleine heuvels, afgescheiden van de zee door lagunevijvers, een kalkhoudende leemgrond voor het maritieme gedeelte van het productiegebied. De bergachtige zone karakteriseert zich door een schistbodem van geringe diepte. Enkele terrassen met stenen achteraan in het bassin Tuchan-Paziols.

Wijnen uit Fitou komt u tegen op: http://www.vinogusto.com/nl/wijnen/frankrijk/languedoc-roussillon/languedoc/fitou